Kepez Spor Kepez Spor

ANTALYA’NIN KIRKPINAR’I 16–17 NİSAN’DA 08/09/2015 10:00

ANTALYA’NIN KIRKPINAR’I 16–17 NİSAN’DA


Kepez Belediyesi’nin, Recep Gürbüz adına düzenleyeceği ve 700’e yakın pehlivanın katılacağı 7. Geleneksel Yağlı Güreşleri, 16–17 Nisan’da Varsak Stadyumu’nda yapılacak.

Kepez Belediyesi, yılın ilk güreşleri olma özelliği taşıyan ve bu yıl yedincisini düzenleyeceği yağlı güreşlerin hazırlıklarına başladı. Ata sporumuz güreşi yaşatmak adına düzenlenen yağlı güreşlerin hazırlıklarını, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün başkanlık ettiği güreş komitesi yapıyor. Komite, bu yıl güreşlerin yapılacağı er meydanını, yağlı güreş geçmişi olan Varsak’a taşıdı. Tarihi Kırkpınar güreşlerinin heyecanının yaşandığı Kepez Belediyesi’nin 7. Geleneksel Yağlı Güreşleri, 16–17 Nisan’da Varsak Stadyumu’nda gerçekleştirilecek.

Güreşler Recep Gürbüz adına düzenlenecek

Komite, Kepez güreşlerinin, hayatını kaybeden bir başpehlivan adına düzenlenmesiyle ilgili de bir karar aldı. Geçtiğimiz yıl ki güreşlerde, 2010 yılında aramızdan ayrılan, 1994 ve 1998 yıllarında Kırkpınar Başpehlivanı olarak Antalya ya altın kemer kazandıran Cengiz Elbeye anılmıştı. Bu yıl ki güreşler ise 1989 yılında Kırkpınar’da altın kemer taktıktan sonra 1989’da hayatını kaybeden Recep Gürbüz adına düzenlenecek.

40’ı başpehlivan 700 pehlivan katılacak

15 binden fazla güreş severin izlediği güreşlere, her yıl olduğu gibi bu yıl da pehlivan katılımı yüksek olacak. Güreşlere, 40’ı başpehlivan olmak üzere 700’e yakın pehlivan katılacak.
Güreş severler, Kepez güreşlerini bu yıl da 2 günde seyredebilecek.
Güreşler, 15 Nisan’da saat 12:00 de Menzil Siteleri’nin yanındaki Recep Gürbüz Parkı’nda yer alan başpehlivanın anıtına çelenk sunumu ile başlayacak. 16 Nisan da ise güreşlerin küçük boylarının müsabakaları yapılacak. Pazar günü ise başpehlivanlık güreşleri olacak ve güreş ağası seçilecek. Ödül töreni ile güreşler sona erecek.

Türkiye’nin sayılı güreşlerinden biri olacak

Güreş hazırlıklarıyla ilgili açıklama yapan Başkan Hakan Tütüncü, güreş severlere, sezonun ilk yağı güreş müsabakalarını Kepez’de izlettireceklerini söyledi. Tütüncü, Türkiye’nin ünlü başpehlivanlarının Kepez er meydanında güreş tutacağını belirtti.
Başkan Tütüncü, Kepez Belediyesi’nin 7. Yağlı Güreşleri’nin, hem başpehlivan hem de seyirci katılımı ve organizasyonu ile Akdeniz bölgesinin ve Türkiye’nin sayılı güreşleri arasında yer alacağını kaydetti.

Gönüllerde iz bırakan pehlivanlara vefa

Tütüncü, bundan sonra Kepez güreşlerini her yıl, hayatını kaybetmiş, gönüllerde izler bırakan başpehlivanlar anısına düzenlemesiyle ilgili karar aldıklarını da ifade etti.
Geçtiğimiz yılki güreşlerde Cengiz Elbeye ile ilgili anma programı yaptıklarına işaret eden Tütüncü, şunları söyledi: “Bu yıl ki güreşlerimizi merhum başpehlivan Recep Gürbüz adına düzenliyoruz. Kırkpınar’da altın kemer takan pehlivanımızın anıldığı, hatırasının yaşatıldığı, vefa örneğimizin gösterildiği güzel bir güreş olacak. Bundan sonra her yıl güreşlerimizi, hayatını kaybeden bir pehlivanımızın ismini yaşatmak adına düzenleyeceğiz. Bu kararımız, kent hafızasının, spor hafızasının oluşmasına da katkı sağlayacaktır.”

Hatıralar yaşatılacak

Başkan Tütüncü, yağlı güreşlerin vefa özelliğinin bulunduğu vurgulayarak, “Pehlivanların hepsi vefalıdır. Yağlı güreş, usta çırak ilişkisi içerisinde ilerleyen, çırakların, ustalarına büyük bir saygı duyduğu, ustaların da çıraklarına yol verdiği bir spordur. Bu güzellikleri er meydanında görüyoruz ama bu yıl gönüllerde eskilerin hatıralarını yaşatacağız.” diye konuştu